Domowe lody śmietankowo-jagodowe

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- Śmietanka 42% 200 ml (np. od OSM Piątnica)  3 opakowania

- cukier puder                                                          6 łyżek

- świeże jagody                                                       1 szklanka

- sok z cytryny                                                        2 łyżki

Wykonanie:

Śmietankę powoli ubić na sztywno w misce (ręcznie lub blenderem). W międzyczasie partiami dodawać cukier puder. Jagody zmiksować z sokiem z cytryny i połączyć z ubitą już śmietanką. Tak przygotowaną masę wyłożyć do miski i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody co    20-30 minut należy wyjmować z zamrażalnika i dokładnie mieszać rózgą. Dzięki temu zapobiegniemy powstawaniu kryształków zamarzniętej wody. Gdy masa lodowa już prawie zamarznie, należy przełożyć lody do foremek z patyczkami. Następnie ponownie umieścić lody w zamrażarce na kilka godzin - w zależności od mocy zamrażalnika.

Smacznego!